Kalkoen uit de oven
Lekker met https://www.keesieaandekook.nl/recipe/82 Cranberry saus | |
Type | Hoofdgerecht |
Kategorie | Engels |
Moeilijkheidsgraad | Eenvoudig |
Aantal personen | 8 |
Ingrediƫnten
2
|
Aardappelen | |
3
|
el
|
Italiaanse kruiden |
3
|
kg
|
Kalkoen |
4
|
el
|
Olijfolie |
40
|
gr
|
Roomboter |
200
|
ml
|
Water |
Zout | ||
Zwarte peper |
Hulpmiddelen
1
|
Aluminiumfolie |
Bereiding
Stap 1Vul onder het vel van de kalkoen filet de roomboter en smeer de kalkoen in met de Italiaanse kruiden, peper en zout. |
Stap 2Schil en snij de aardappelen in dikke schijven. Leg daarboven op de kalkoen en besprenkel met de olijfolie. Voeg het water toe. |
Stap 3Dek af met aluminium folie en zet deze voor zeker 1.5 uur in de oven op 200 graden Celsius. Haal 30 minuten voor het eind de aluminium folie eraf om de kalkoen mooi te laten kleuren. |
Stap 4Om te kijken of de kalkoen gaar is prik met een sateprikker in de bout en kijk of het vloeisof dat uit de bout komt transparant is en/of kijk met een kerntemperatuur meter of deze minimaal 75 graden Celsius is. Grotere kalkoen, langere gaartijd, tijdstabel: 4 kg - 2.5 tot 3 uur 5 kg - 3 tot 3.5 uur 6 kg - 3.5 tot 4 uur etc |