Kalkoen uit de oven


Lekker met https://www.keesieaandekook.nl/recipe/82 Cranberry saus
Type Hoofdgerecht
Kategorie Engels
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 8

Ingrediƫnten


2
Aardappelen
3
el
Italiaanse kruiden
3
kg
Kalkoen
4
el
Olijfolie
40
gr
Roomboter
200
ml
Water
Zout
Zwarte peper

Hulpmiddelen


1
Aluminiumfolie

Bereiding


Stap 1
Vul onder het vel van de kalkoen filet de roomboter en smeer de kalkoen in met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
Stap 2
Schil en snij de aardappelen in dikke schijven. Leg daarboven op de kalkoen en besprenkel met de olijfolie. Voeg het water toe.
Stap 3
Dek af met aluminium folie en zet deze voor zeker 1.5 uur in de oven op 200 graden Celsius. Haal 30 minuten voor het eind de aluminium folie eraf om de kalkoen mooi te laten kleuren.
Stap 4
Om te kijken of de kalkoen gaar is prik met een sateprikker in de bout en kijk of het vloeisof dat uit de bout komt transparant is en/of kijk met een kerntemperatuur meter of deze minimaal 75 graden Celsius is. Grotere kalkoen, langere gaartijd, tijdstabel: 4 kg - 2.5 tot 3 uur 5 kg - 3 tot 3.5 uur 6 kg - 3.5 tot 4 uur etc