Moussaka


Type Hoofdgerecht
Kategorie Grieks
Bereidingstijd (min) 25
Oventijd (min) 45
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 4

Ingrediƫnten


2
Aubergine
1
bosje
Bladpeterselie
1
Courgette
400
gr
Gehakt rund
150
gr
Geraspte kaas
2
el
Kaneel
2
teentjes
Knoflook
1
Laurierblad
300
ml
Melk
2
el
Olijfolie
4
Tomaten
1
Ui
Zout
Zwarte peper

Bechamelsaus

50
gr
Bloem
1
Ei
80
gr
Geraspte kaas
300
ml
Melk
Nootmuskaat
50
gr
Roomboter

Hulpmiddelen


1
Ovenschaal

Bereiding


Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Stap 2
Bak het gehakt rul in een grote braadpan in een beetje olijfolie. Snipper het uitje, hak de knoflook fijn en voeg deze toe. Daarna de tomaten pure even mee bakken.
Stap 3
Snij de tomaten in blokjes, hak de peterselie fijn en voeg deze toe met de melk en het laurierblaadje en kaneel. Even 10 minuten laten doorkoken en op smaak maken met peper en beetje zout.
Stap 4
Kook de aardappelen half de tijd.
Stap 5
Snij de aubergines, courgette en aardappelen in dunne plakken.
Stap 6
Vet een ovenschaal in en doe 1/3 van het gehakt mengsel erin. Leg er een laagje aubergine/courgette plakjes op. Voeg opnieuw 1/3 deel van het gehakt mengsel toe met een laagje kaas. Daarna weer een laagje met aubergine/courgette en het restant gehakt mengsel.
Stap 7
Voor de bechamel saus doe de roomboter in een pannetje met dikke bodem en voeg de bloem toe. Even de roux laten garen, niet bruin laten worden op een laag vuurtje, en daarna vervolgens de melk erbij doen. Voeg daarna het ei toe en roer todat de bechamel saus mooi bind. Maak op smaak met wat nootmuskaat.
Stap 8
Voeg de bechamel saus toe aan de ovenschaal met de moussaka met nog een laagje kaas.
Stap 9
Zet de ovenschaal in de oven voor 45 minuten.