BBQ Klassieke Italiaanse Porchetta van de grill
Inspiraties https://www.cobb.nl/blogs/klassieke-italiaanse-porchetta/ Porchetta (met zwoerd) / https://melebest.nl/porchetta/ Porchetta van Mele Best BBQ (zonder zwoerd) | |
Type | Hoofdgerecht |
Kategorie | Italiaans |
Bereidingstijd (min) | 15 |
Wachttijd (min) | 720 |
Kooktijd (min) | 180 |
Moeilijkheidsgraad | Eenvoudig |
Aantal personen | 4 |
Ingrediƫnten
2
|
kg
|
Buikspek met zwoerd |
3
|
teentjes
|
Knoflook |
3
|
takjes
|
Oregano |
30
|
gr
|
Pijnboompitten |
1
|
takjes
|
Rozemarijn |
1
|
takjes
|
Salie |
1
|
takjes
|
Tijm |
1
|
el
|
Venkelzaad |
Zeezout | ||
Zwarte peper |
Bereiding
Stap 1Eerste dag 'droog' pekelen. Leg het buikspek met de huid boven. Snij om de cm een inkeping, eventueel diagonaal pas op dat je niet in het vlees snijd. Gebruik hiervoor de lineaal en het stanleymesje. Stel deze af op de dikte van het zwoerd. Prik met een vork nog wat gaatjes in het spek. Smeer in met zeezout en masseer de zout er goed in. |
Stap 2Leg met de huid kant naar beneden in een schaal en dek af met huishoudfolie. Plaats deze in de koelkast voor 1 dag. Dit 'droog' pekelen onttrekt het vocht en zorgt morgen voor een krokant gebakken huid. |
Stap 3Tweede dag vlees goed afspoelen en afdeppen. Geen zout meer toevoegen! |
Stap 4Steek de BBQ aan voor indirecte verhitting op 140 graden Celsius. |
Stap 5Snij het vlees nog een keer door vanuit het midden naar buiten, als een boek. Voeg wat zwarte peper toe. |
Stap 6Hak de kruiden fijn samen met de venkelzaad, knoflook en pijnpoompitjes en doe deze tussen de lagen en op het vlees. Rol strak op en bind vast met slagerstouw. Bind ook nog een paar keer over de lengte vast. |
Stap 7Verwarm indirect tot een kern temperatuur van 70 graden. |
Stap 8Maak de BBQ klaar voor directe verhitting op 220 graden Celsius. |
Stap 9Leg de porchetta erop en maak d ehuid krokant. Rol elke keer een stukje om de hele buitenkand knapperig te krijgen. Blijf erbij en pas op dat je vlees niet aanbrand. |
Stap 10Laat de porchetta 15 minuten rusten. |
Stap 11Het aansnijden gaat het makkelijkst met een scherp broodmes. |