Moussaka 2.0
Geinspireerd door https://www.griekipedia.nl/recepten/moussaka-zoals-hoort/ Griekipedia | |
Type | Hoofdgerecht |
Kategorie | Grieks |
Bereidingstijd (min) | 60 |
Oventijd (min) | 45 |
Moeilijkheidsgraad | Eenvoudig |
Aantal personen | 4 |
Ingrediƫnten
10
|
Aardappelen vastkokende | |
3
|
Aubergine | |
100
|
gr
|
Bloem |
2
|
Eidooiers | |
1
|
kg
|
Gehakt rund |
1
|
blikje
|
Gepelde tomaten |
100
|
gr
|
Geraspte kaas |
3
|
teentjes
|
Knoflook |
2
|
Laurierblad | |
1
|
l
|
Melk (volle) |
1
|
tl
|
Nootmuskaat |
Olijfolie | ||
3
|
tl
|
Oregano |
1
|
tl
|
Piment |
100
|
gr
|
Roomboter |
1
|
blikje
|
Tomatenpuree |
1
|
Ui | |
30
|
ml
|
Witte wijn droog |
Zout | ||
Zwarte peper |
Hulpmiddelen
1
|
Garde | |
1
|
Grote diepe pan | |
1
|
Koekenpan | |
1
|
Ovenschaal | |
1
|
Pan met dikke bodem |
Bereiding
Stap 1Snij de aubergine in plakjes van een paar millimeter en zet deze in een pan water met wat zout erin. Dit zorgt ervoor dat ze later minder olie opzuigen. |
Stap 2Schil de aardappelen en snij deze ook in plakjes van een paar millimeter en bak deze in een koekenpan om en om een beetje bruin in ruim olijfolie. Leg ze daarna op een bord met wat keukenpapier. |
Stap 3Bak het gehakt in een pan met een beetje olijfolie. Snipper het uitje en voeg deze toe. Pers de knoflook teentes er over uit en bak deze voorzichtig mee. Giet het vet een beetje af als het gehakt mooi rul gebakken is. Blus af met de witte wijn. |
Stap 4Voeg de tomaten puree toe en bak deze ook mee om te ontzuren. Voeg de laurierblaadjes, kaneel, piment, oregano toe en meng goed met het gehakt. Voeg de gepelde tomaten toe en meng goed. Maak op smaak met zwarte peper en zout. Voeg eventueel nog wat kaneel, oregano toe want dit wordt de smaakmaker van het gerecht. |
Stap 5Haal de aubergines uit het water en dep ze droog. Bak ze in ruim olijfolie om en om en leg ze op een bordje met wat keukenpapier. |
Stap 6Voor de bechamel saus doe de roomboter in een pannetje met een dikke bodem en voeg de bloem toe. Laat de bloem garen en wit worden. Verwarm de melk een beetje en voeg deze toe aan het bloem mengsel en blijf goed roeren. Verwarm de pan meer en blijf kloppen met de garde en voeg meer melk toe. Voeg een theelepel kaneel toe en wat nootmuskaat. Als de saus wat indikt voeg dan ook een deel van de geraspte kaas toe, |
Stap 7Tijd om de overschaal te vullen. Eerst de bodem goed invetten. Dan een laag met de helft van de aardappelen naast elkaar, vul de gaatjes een beetje op. Het gehakt mengsel er boven op. Dan de aubergine plakjes. Weer een laagje aardappelen. Dan de bechamel saus en tot slot nog wat kaas over strooien. |
Stap 8Zet deze schaal in de over voor 45 minuten op 180 graden Celsius. |