Moussaka 2.0


Geinspireerd door https://www.griekipedia.nl/recepten/moussaka-zoals-hoort/ Griekipedia
Type Hoofdgerecht
Kategorie Grieks
Bereidingstijd (min) 60
Oventijd (min) 45
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 4

Ingrediƫnten


10
Aardappelen vastkokende
3
Aubergine
100
gr
Bloem
2
Eidooiers
1
kg
Gehakt rund
1
blikje
Gepelde tomaten
100
gr
Geraspte kaas
3
teentjes
Knoflook
2
Laurierblad
1
l
Melk (volle)
1
tl
Nootmuskaat
Olijfolie
3
tl
Oregano
1
tl
Piment
100
gr
Roomboter
1
blikje
Tomatenpuree
1
Ui
30
ml
Witte wijn droog
Zout
Zwarte peper

Hulpmiddelen


1
Garde
1
Grote diepe pan
1
Koekenpan
1
Ovenschaal
1
Pan met dikke bodem

Bereiding


Stap 1
Snij de aubergine in plakjes van een paar millimeter en zet deze in een pan water met wat zout erin. Dit zorgt ervoor dat ze later minder olie opzuigen.
Stap 2
Schil de aardappelen en snij deze ook in plakjes van een paar millimeter en bak deze in een koekenpan om en om een beetje bruin in ruim olijfolie. Leg ze daarna op een bord met wat keukenpapier.
Stap 3
Bak het gehakt in een pan met een beetje olijfolie. Snipper het uitje en voeg deze toe. Pers de knoflook teentes er over uit en bak deze voorzichtig mee. Giet het vet een beetje af als het gehakt mooi rul gebakken is. Blus af met de witte wijn.
Stap 4
Voeg de tomaten puree toe en bak deze ook mee om te ontzuren. Voeg de laurierblaadjes, kaneel, piment, oregano toe en meng goed met het gehakt. Voeg de gepelde tomaten toe en meng goed. Maak op smaak met zwarte peper en zout. Voeg eventueel nog wat kaneel, oregano toe want dit wordt de smaakmaker van het gerecht.
Stap 5
Haal de aubergines uit het water en dep ze droog. Bak ze in ruim olijfolie om en om en leg ze op een bordje met wat keukenpapier.
Stap 6
Voor de bechamel saus doe de roomboter in een pannetje met een dikke bodem en voeg de bloem toe. Laat de bloem garen en wit worden. Verwarm de melk een beetje en voeg deze toe aan het bloem mengsel en blijf goed roeren. Verwarm de pan meer en blijf kloppen met de garde en voeg meer melk toe. Voeg een theelepel kaneel toe en wat nootmuskaat. Als de saus wat indikt voeg dan ook een deel van de geraspte kaas toe,
Stap 7
Tijd om de overschaal te vullen. Eerst de bodem goed invetten. Dan een laag met de helft van de aardappelen naast elkaar, vul de gaatjes een beetje op. Het gehakt mengsel er boven op. Dan de aubergine plakjes. Weer een laagje aardappelen. Dan de bechamel saus en tot slot nog wat kaas over strooien.
Stap 8
Zet deze schaal in de over voor 45 minuten op 180 graden Celsius.