BBQ Gepekelde Kalkoen van het spit


Kalkoen voorbereid in een https://keesieaandekook.nl/recipe/175 natte pekel (brine). Lekker met verse https://keesieaandekook.nl/recipe/82 cranberry saus
Type Hoofdgerecht
Bereidingstijd (min) 20
Wachttijd (min) 30
Kooktijd (min) 180
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 8

Ingrediƫnten


3500
gr
Kalkoen
6
l
Natte pekel
5
el
Olijfolie
1
Roomboter
1
takjes
Rozemarijn
1
Salie
1
takjes
Salie
1
takjes
Tijm

Hulpmiddelen


1
BBQ met deksel
1
Rookhout (appel of kersen)
1
Rotisserie spit
1
Slagerstouw

Bereiding


Stap 1
Dag 1 - maak de pekel.
Stap 2
Dag 2 - Maak de kalkoen schoon. Eventuele veerpennetjes eraf trekken, het wensbotje verwijderen (later makkelijker aansnijden) en overtollig vel wegsnijden. Maak ook de huid voorzichtig los op het borst stuk met je hand om later nog makkelijk boter eronder te kunnen doen.
Stap 3
Pak een grote pan en doe de kalkoen in een dichte zak in de pan met de borst naar beneden en vul de zak met de koude pekel. Zet dit weg voor 24h in de koelkast. Plaats er eventueel nog een zak omheen voor het morsen.
Stap 4
Dag 3 - Haal de kalkoen uit de pekel en dep deze goed droog. Heb je nog de tijd leg hem dan terug in de koelkast zodat ie goed kan drogen. Wordt het huidje mooi knapperig van.
Stap 5
Steek de BBQ aan voor op het begin indirecte verwarming op 180 graden Celsius. Later kan je de kolen er onder leggen als deze hun kracht een beetje verliezen.
Stap 6
Hak de salie fijn en meng deze met de roomboter en verdeel deze onder huid bij het borststuk.
Stap 7
Doe de kalkoen op de spit en bind de poten vast en de vleugels langs het lijf.
Stap 8
Voeg eventueel nog wat appel/kersen rookhout toe. Plaatst de spit op de BBQ en doe de deksel dicht.
Stap 9
Doe wat tijm, rozemarijn en salie in een mortier.Maal fijn en voeg wat olijfolie toe
Stap 10
Smeer na 45 minuten de kalkoen een beetje in met deze kruidenolie. Herhaal 45 minuten later.
Stap 11
Als de kern 74 graden Celsius heeft bereikt van het dikste stuk van de poot dan is de kalkoen klaar. Dit kan 2 tot 3 uur duren. Laat hem nog een half uur rusten voordat je hem aansnijd.
Stap 12
Lekker met verse cranberry saus.