BBQ Mixed Varken Kippendij Gyros van het spit


Lekker met verse https://keesieaandekook.nl/recipe/50 Tzatziki , https://keesieaandekook.nl/recipe/148 Gyros kruiden en https://keesieaandekook.nl/recipe/118 Pitas
Kategorie Grieks
Bereidingstijd (min) 20
Kooktijd (min) 180
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 8

Ingrediënten


2
el
Appelazijn
2
Citroen
35
gr
Gyros kruiden
3
Jalapeño pepers
1
kg
Kippendij
100
ml
Olijfolie
1
Rode ui
10
takjes
Tijm
2
Uien
2.5
kg
Varkensfilet

Hulpmiddelen


1
BBQ met deksel
1
Houtskool
1
Kerntemperatuurmeter
1
Kokosbriketten
1
Rotisserie spit

Bereiding


Stap 1
Dag 1 Snij de ui in ringen, de knoflook in dunne plakjes, de jalapeño pepers in ringetjes, rits de tijm van de blaadjes en doe deze in een grote schaal
Stap 2
Maak de varkens filet schoon door het vlies te verwijderen en snij in plakken van 1 cm. Voeg deze toe in de schaal samen met de kip en olijfolie. Knijp de citroen uit over het vlees en kip. Voeg nog een scheutje appelazijn toe.
Stap 3
Meng alles goed, dek af met keukenfolie en plaats in de koelkast voor 1 dag.
Stap 4
Dag 2 In de ochtend het vlees en kip uit de marinade halen. De marinade kan je nog gebruiken om tijdens het grillen nog wat mee in te smeren. De gyros kruiden verdelen over het vlees en kip en nog een uurtje laten staan.
Stap 5
BBQ aansteken op 160-180 graden Celsius voor een indirecte verwarming (kolen eerste uur niet het vlees en kip). Goi ook wal houtskool bij de briketten.
Stap 6
Het vlees en kippendij om en om op de spit aanbrengen met aan beide uiteinden een halve citroen. De kippendij zorgt ook voor wat meer vet want varkens filet is vrij mager.
Stap 7
Spit op de BBQ plaatsen en motortje aanzetten. Na 1.5 uur de kolen een beetje onder het vlees leggen. Smeer tussendoor ook het vlees nog een paar keer in met de marinade. Als het vlees mooi bruin is en kern temperatuur rond de 75 graden is is het gaar en kan je de gyros afsnijden.
Stap 8
Lekker met pita broodjes en verse Tzatziki en snij het ruide uitje in ringetjes en meng met het vlees.