BBQ Klassieke Italiaanse Porchetta van het spit
Inspiraties https://www.cobb.nl/blogs/klassieke-italiaanse-porchetta/ Porchetta (met zwoerd) / https://melebest.nl/porchetta/ Porchetta van Mele Best BBQ (zonder zwoerd) | |
Type | Hoofdgerecht |
Kategorie | Italiaans |
Bereidingstijd (min) | 15 |
Wachttijd (min) | 720 |
Kooktijd (min) | 180 |
Moeilijkheidsgraad | Eenvoudig |
Aantal personen | 4 |
Ingrediƫnten
2
|
kg
|
Buikspek met zwoerd |
4
|
teentjes
|
Knoflook |
3
|
takjes
|
Oregano |
50
|
gr
|
Pijnboompitten |
1
|
takjes
|
Rozemarijn |
2
|
takjes
|
Salie |
3
|
takjes
|
Tijm |
2
|
tl
|
Venkelzaad |
Zeezout | ||
1
|
Zwarte peper |
Hulpmiddelen
1
|
BBQ met deksel | |
1
|
Kerntemperatuurmeter | |
1
|
Kokosbriketten | |
1
|
Lekbak | |
1
|
Lineaal | |
1
|
Rotisserie spit | |
1
|
Slagerstouw | |
1
|
Stanleymes |
Bereiding
Stap 1Eerste dag 'droog' pekelen. Leg het buikspek met de huid boven. Snij om de cm een inkeping, pas op dat je niet in het vlees snijd. Gebruik hiervoor de lineaal en het stanleymesje. Stel deze af op de dikte van het zwoerd. Prik met een vork nog wat gaatjes in het spek. Smeer in met zeezout en masseer de zout er goed in. |
Stap 2Leg met de huid kant naar beneden in een schaal en dek af met huishoudfolie. Plaats deze in de koelkast voor 1 dag. Dit 'droog' pekelen onttrekt het vocht en zorgt morgen voor een krokant gebakken huid. |
Stap 3Tweede dag vlees goed afspoelen en afdeppen. Geen zout meer toevoegen! |
Stap 4Steek de BBQ aan voor indirecte verhitting op 160 graden Celsius. |
Stap 5Snij het vlees nog een keer door vanuit het midden naar buiten, als een boek. Voeg wat zwarte peper toe. |
Stap 6Hak de kruiden fijn samen met de venkelzaad, knoflook en pijnpoompitjes en doe deze op het vlees. Rol strak op en bind vast met slagerstouw en prik hem op de spit. |
Stap 7Eerste uur indirect opwarmen, daarna wat meer boven het vuur om het vet goed los te krijgen. Pas op dat het vet geen vlam vat. Doe dan de lekbak er weer onder. |
Stap 8Als de kerntemperatuur 72 graden Celsius bereikt is nog even boven de kolen om de zoerd mooi knapperig te krijgen |
Stap 9Tip voor de volgende keer is om de inkepingen 90 graden gedraaid te hebben zodat je makkelijk kan aansnijden. |