BBQ Klassieke Italiaanse Porchetta van het spit


Inspiraties https://www.cobb.nl/blogs/klassieke-italiaanse-porchetta/ Porchetta (met zwoerd) / https://melebest.nl/porchetta/ Porchetta van Mele Best BBQ (zonder zwoerd)
Type Hoofdgerecht
Kategorie Italiaans
Bereidingstijd (min) 15
Wachttijd (min) 720
Kooktijd (min) 180
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 4

Ingrediƫnten


2
kg
Buikspek met zwoerd
4
teentjes
Knoflook
3
takjes
Oregano
50
gr
Pijnboompitten
1
takjes
Rozemarijn
2
takjes
Salie
3
takjes
Tijm
2
tl
Venkelzaad
Zeezout
1
Zwarte peper

Hulpmiddelen


1
BBQ met deksel
1
Kerntemperatuurmeter
1
Kokosbriketten
1
Lekbak
1
Lineaal
1
Rotisserie spit
1
Slagerstouw
1
Stanleymes

Bereiding


Stap 1
Eerste dag 'droog' pekelen. Leg het buikspek met de huid boven. Snij om de cm een inkeping, pas op dat je niet in het vlees snijd. Gebruik hiervoor de lineaal en het stanleymesje. Stel deze af op de dikte van het zwoerd. Prik met een vork nog wat gaatjes in het spek. Smeer in met zeezout en masseer de zout er goed in.
Stap 2
Leg met de huid kant naar beneden in een schaal en dek af met huishoudfolie. Plaats deze in de koelkast voor 1 dag. Dit 'droog' pekelen onttrekt het vocht en zorgt morgen voor een krokant gebakken huid.
Stap 3
Tweede dag vlees goed afspoelen en afdeppen. Geen zout meer toevoegen!
Stap 4
Steek de BBQ aan voor indirecte verhitting op 160 graden Celsius.
Stap 5
Snij het vlees nog een keer door vanuit het midden naar buiten, als een boek. Voeg wat zwarte peper toe.
Stap 6
Hak de kruiden fijn samen met de venkelzaad, knoflook en pijnpoompitjes en doe deze op het vlees. Rol strak op en bind vast met slagerstouw en prik hem op de spit.
Stap 7
Eerste uur indirect opwarmen, daarna wat meer boven het vuur om het vet goed los te krijgen. Pas op dat het vet geen vlam vat. Doe dan de lekbak er weer onder.
Stap 8
Als de kerntemperatuur 72 graden Celsius bereikt is nog even boven de kolen om de zoerd mooi knapperig te krijgen
Stap 9
Tip voor de volgende keer is om de inkepingen 90 graden gedraaid te hebben zodat je makkelijk kan aansnijden.