BBQ Sumatraanse Rendang in de DO


Inspiratie https://www.24kitchen.nl/recepten/rendang-van-oma-ita Danny Jansen 24 kitchen
Type Hoofdgerecht
Kategorie Indisch
Bereidingstijd (min) 30
Kooktijd (min) 240
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 6

Ingrediƫnten


3
cm
Gember
3
teentjes
Knoflook
3
cm
Koenjit (geelwortel)
1
l
Kokosmelk (santen)
150
gr
Kokosrasp
1
tl
Komijn (djinten)
4
tl
Koriander (ketoembar)
1
Kruidnagel
2
cm
Laos
2
Poeroetblad
1
Rode peper
1
kg
Runderriblappen
1
Sereh (citroengras)
6
Sjalotten
1
Steranijs
1
tl
Tamarinde
2
el
Zonnebloemolie
Zout
Zwarte peper

Hulpmiddelen


1
BBQ met deksel
1
Dutch oven
1
Houtskool
1
Keukenmachine
1
Kokosbriketten
1
Vijzel

Bereiding


Stap 1
Steek de BBQ aan en laat de Dutch Oven opwarmen.
Stap 2
Haal het vlees uit de koelkast en snij in blokjes van 2x2 cm. Laat op kamer temperatuur komen.
Stap 3
Ondertussen kook de steranijs 10 minuutjes in een klein laagje kokosmelk (net bedekt) in een klein pannetje. Dit om de anijs smaak in de kokosmelk te krijgen.
Stap 4
Pel de sjalotjes en knoflook. Schil de gember, koenjit, en laos. Snij de sjalotjes, knoflook, peper, laos, koenjit in stukjes en doe in de keukenmachine. Voeg hierbij toe de ketoembar, komijn en de met steranijs vermengde kokosmelk. Stamp de kruidnagel fijn in een vijzel en voeg deze toe. Mix goed met de keukenmachine. De koenjit maakt de rendang geel. Wil je dit niet pas de hoeveelheid aan of laat het eruit.
Stap 5
Doe een beetje zonnebloem olie in de DO en bak het vlees rondom even aan met zwarte peper en zout. Haal het vlees uit de pan. (Deze stap wijkt af van het originele recept).
Stap 6
Fruit daarna dit kruidenmengsel aan. Kneus de sereh, leg er een knoop in en snij de uiteinden eraf. Bak deze mee samen met de poeroet blaadjes.
Stap 7
Als de geuren vrijkomen kan de rest van de kokosmelk erbij en laat dit eerst goed mengen en indikken,
Stap 8
Voeg het rundvlees weer toe samen met de tamarinde. Laat deze sudderen voor 4 uur. In plaats van de tamarinde kan je ook wat citroen/limoensap toevoegen.
Stap 9
Ondertussen kunnen we de gebrande kokos maken. Bak in een koekenpan zonder olie de koksrasp langzaam bruin. In het originele recept wordt deze tot zwart toe gebakken en vermalen voor meer smaak en donkere rendang. Ik stop bij donkerbruin.
Stap 10
Voeg in het laatste 30 minuten deze gebrande rasp toe in de DO en laat het nog mee pruttelen.
Stap 11
Voeg wat kokosmelk toe naar behoefte om wat meer saus te hebben. Maak op smaak met zout en peper.
Stap 12
Hou je van meer pit voeg dan meer pepers toe. Voor een donkere Rendang de kokos verder branden en de koenjit eruit laten of minder gebruiken.