BBQ Pulled Pork


Inspiratie https://www.bbq-nl.com/wedstrijd-pulled-pork Noskos BBQ
Type Hoofdgerecht
Bereidingstijd (min) 15
Wachttijd (min) 720
Kooktijd (min) 600
Moeilijkheidsgraad Matig
Aantal personen 4

Ingrediƫnten


Eind saus

50
ml
Appelsap
50
ml
BBQ saus
1
el
Bruine basterdsuiker
1
el
Worchestersaus

Pulled pork vlees

40
gr
BBQ kruiden
50
ml
BBQ saus
2500
gr
Procureur

Glaze Sweet Ketjap

2
el
BBQ saus
1
el
Bruine basterdsuiker
2
el
Honing
2
el
Ketjap Manis

Hulpmiddelen


Aluminiumfolie
1
BBQ met deksel
Houtskool
1
Kerntemperatuurmeter
Kokosbriketten
1
Lekbak
Rookhout (appel of kersen)
Vershoudfolie

Bereiding


Stap 1
Een avond van te voren. Snij het vet, de dikke stukken, van de procureur voor een betere opname dan de rub. Deb droog met wat keukenpapier en rub met je favoriete rub (zonder zout). Pak strak in met vershoutfolie en leg in de koelkast. Afwijkend van Noskos recept geen injectie met een marinade.
Stap 2
Volgende dag in de ochtend: Voorbereiding BBQ 45 minuten (tijd 5:15). Haal de procureur uit de koelkast en steek de BBQ aan voor indirect verwarmen rond 110 graden Celsius (snelstarter half gevuld met kokos briketten). Leg de koude kolen volgens de minion methode, aan de rand en naar voren, zodat ze mooi aaneengeschakeld opbranden. Leg een lekbak met warm water in het midden voor extra vocht, dit houd de BBQ ook mooi stabiel. Leg de procureur in het midden van het vuur af. Steek 1 kerntemperatuur meter in het vlees en 1 net boven het rooster. Heb je er maar 1 leg deze dan net boven het rooster. Leg de hete kolen tegen de koude kolen aan op een eind van de minion snake. Overige kolen wat verdelen om de koude BBQ op te warmen.
Stap 3
Fase Roken (tijd 6:00). 5 uur of kerntemperatuur 74 graden Celsius. Voeg rookhout toe verpakt in aluminium met wat gaatjes en leg er 1 op de hete kolen en andere wat verder op. Klep dicht en 5 uur niet openen. Kijken betekent niet koken! Alleen de temperatuur controleren (rond de 110 - 120 graden Celsius).
Stap 4
Kern temperatuur van 71 graden Celsius bereikt. Fase Glaze (tijd 11:30). 2 uur of langer. Smeer in met lauwwarme glaze en na een uurtje nog een keer voor een mooie bark. heb je tijd geef het nog een extra uurtje. Controleer of er genoeg kolen zijn en vul aan.
Stap 5
Fase Inpakken (tijd 14:30). In 2 lagen aluminium folie en 2 uur of langer totdat de kerntemperatuur van 88 graden Celsius bereikt is. Prik met een sateprikker en check of de procureur boterzacht is. Herhaal om de 15 minuten. Schrik niet als de kerntemperatuur oploopt (kan tot 96 graden Celsius).
Stap 6
Fase Rust (tijd 16:00). Kern temperatuur van 94 graden Celsius bereikt. Uitpakken en uitdampen voor 15 minuten om nagaring te voorkomen. Vang het vocht op om later te gebruiken. Opnieuw inpakken met aluminium folie en 1 uur laten rusten. Tijd om de broodjes af te bakken.
Stap 7
Voor de eind saus meng en verwarm het opgevangen vocht met wat BBQ saus, appelsap, bruine basterdsuiker en worcester.saus.
Stap 8
Fase pull (tijd 17:25). Leg in een voorverwarmde schaal anders koelt het losgetrokken vlees snel af. Trek met 2 vorken het vlees uit elkaar. Meng met wat warme eind saus.
Stap 9
Eet smakelijk! (tijd 17:30). Heerlijk met een burger bun, cole slaw, augurk, sla en BBQ saus. Bij een procureur van 3 kg kan deze bereiding 15 uur duren.