Baklava
| Inspiratie https://www.griekipedia.nl/recepten/baklava-recept Griekipedia | |
| Type | Nagerecht |
| Kategorie | Grieks |
| Bereidingstijd (min) | 30 |
| Oventijd (min) | 120 |
| Moeilijkheidsgraad | Eenvoudig |
| Aantal personen | 8 |
Ingrediƫnten
|
100
|
gr
|
Amandelnoten (bruin) |
|
600
|
gr
|
Fijne kristalsuiker |
|
450
|
gr
|
Filodeeg |
|
50
|
gr
|
Honing |
|
1
|
el
|
Kaneel |
|
2
|
Kaneelstokjes | |
|
5
|
Kruidnagel | |
|
1
|
tl
|
Kruidnagelpoeder |
|
100
|
gr
|
Pistachenoten |
|
400
|
gr
|
Roomboter |
|
1
|
Sinaasappel | |
|
200
|
gr
|
Walnoten |
|
450
|
ml
|
Water |
Bereiding
Stap 1Haal de filo deeg uit de vriezer, haal uit de verpakking en leg deze op een bakpapiertje. niet forceren als de plakjes nog bevroren zijn. |
Stap 2Doe de roomboter in een pan en laat deze smelten op laag vuur. |
Stap 3Meng de nootjes en maak deze fijn. Voeg de kruidnagelpoeder en kaneel toe en meng goed. |
Stap 4Voor de siroop verwarm het water en voeg de suiker toe. Snij de sinaasappel in 2 delen en voeg deze toe aan het water samen met de kaneelstokjes en kruidnagels. Breng aan de kook en zorg dat al het suiker opgelost is. Laat deze goed afkoelen. |
Stap 5Pak een grote ovenschaal en bouw de laagjes op als volgt: - roomboter - 3x filo deeg - roomboter - nootjes Dan laagjes met - 1x filodeeg - roomboter - nootjes Eindigend met - 3x filodeeg - roomboter |
Stap 6Snij met een mes een ruitjes patroon. Maakt het verdelen eenvoudiger later en de siroop kan straks beter indringen. |
Stap 7Zet de schaal in de oven voor 2 uur op 170 graden celsius. |
Stap 8Haal de schaal uit de oven en voeg de koude siroop toe en laat afkoelen. |