Baklava


Inspiratie https://www.griekipedia.nl/recepten/baklava-recept Griekipedia
Type Nagerecht
Kategorie Grieks
Bereidingstijd (min) 30
Oventijd (min) 120
Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Aantal personen 8

Ingrediƫnten


100
gr
Amandelnoten (bruin)
600
gr
Fijne kristalsuiker
450
gr
Filodeeg
50
gr
Honing
1
el
Kaneel
2
Kaneelstokjes
5
Kruidnagel
1
tl
Kruidnagelpoeder
100
gr
Pistachenoten
400
gr
Roomboter
1
Sinaasappel
200
gr
Walnoten
450
ml
Water

Bereiding


Stap 1
Haal de filo deeg uit de vriezer, haal uit de verpakking en leg deze op een bakpapiertje. niet forceren als de plakjes nog bevroren zijn.
Stap 2
Doe de roomboter in een pan en laat deze smelten op laag vuur.
Stap 3
Meng de nootjes en maak deze fijn. Voeg de kruidnagelpoeder en kaneel toe en meng goed.
Stap 4
Voor de siroop verwarm het water en voeg de suiker toe. Snij de sinaasappel in 2 delen en voeg deze toe aan het water samen met de kaneelstokjes en kruidnagels. Breng aan de kook en zorg dat al het suiker opgelost is. Laat deze goed afkoelen.
Stap 5
Pak een grote ovenschaal en bouw de laagjes op als volgt: - roomboter - 3x filo deeg - roomboter - nootjes Dan laagjes met - 1x filodeeg - roomboter - nootjes Eindigend met - 3x filodeeg - roomboter
Stap 6
Snij met een mes een ruitjes patroon. Maakt het verdelen eenvoudiger later en de siroop kan straks beter indringen.
Stap 7
Zet de schaal in de oven voor 2 uur op 170 graden celsius.
Stap 8
Haal de schaal uit de oven en voeg de koude siroop toe en laat afkoelen.